середу, 23 березня 2016 р.

Ой, Весна ,ти красна! Що ж ти ,Весно, нам принесла?

22 березня вся початкова школа, вчителі, батьки Марганецької загальноосвітньої  школи І – ІІІ ступенів № 5 організовано, цікаво підготували та провели народне пісенно - обрядове   свято 
«Весну закликаємо – зиму проводжаємо».

З давніх  часів  початок весни  пов'язували наші предки зі святом Сорока Мучеників. Воно святкується 22 березня (за новим стилем). У цей день, говорили в народі, птахи прилітають із вирію і приносять весну. Школярі , щоб відзначити цю подію, спекли тістечка у вигляді жайворонків, виготовили  кийочки  зі стрічками , зробили паперових пташок, змайстрували шпаківні  для того, щоб провести зиму ,зустріти  весну  і закликали пернатих  повертатися  з вирію додому. З випеченими жайворонків  діти вибігли на шкільний майданчик і піднявши вгору до неба рученята закликали пташок:
Пташок викликаю з теплого краю:
Летіть соловейки,
На нашу земельку.
Летіть, ластівоньки,
Пасти корівоньки.


Просимо ми, просив тато і мати:
Прилітайте, пташки до нашої хати!


От і зустріли ми весну за давнім українським звичаєм, відтворили пісні, магічні танці та ігри, яким, може, понад тисячу років. 
У цих піснях наше коріння, краса, талант і мудрість нашого народу. Тож давайте берегти їх, вивчати, співати і весну закликати.



















Немає коментарів:

Дописати коментар